<- Home| About | Location | Winners | Regulations | Sponsors | Records | Youtube |
| Despre | Locatie | Palmares | Regulament | Sponsori | Arhiva |

  |1996|1997|1998|1999|2000|2001|2002|2003|2004|2005|2006|2007|2008|2009|2010|2011|2012|2013|2014| | Home | Contact |
2012
Editia a XVII-a
  - 14 - 20 mai 2012
Casa de Cultura a Sindicatelor Onesti


Bulgaria


Italia


Malta


Rusia


Elvetia


Romania


Turcia


Japonia

Spania

India

Serbia

S.U.A.

Suedia

Macedonia

Ucraina
 

Vicepresedintele festivalului TI AMO, Zenovia Ilisei, se va intilni cu presedintele rus Vladimir Putin. Zenovia Ilisei, Ambasador de pace la ONU si vicepresedinte al festivalului TI AMO, de la Onesti, va efectua, zilele acestea, o vizita la Moscova, unde se va intilni si cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin. Vizita la Moscova a fost programata in urma cu citeva saptamini, la Pistoia, in Italia, acolo unde Zenovia Ilisei s-a stabilit de citiva ani si unde a fost prezenta o delegatie din Rusia. “Am primit invitatia de a efectua o vizita la Moscova, unde ma voi intilni cu ministrul pentru relatiile internationale si cu ministrul Dezvoltarii – ne-a spus Zenovia Ilisei. Pe 23 mai va avea loc si o conferinta de presa, dupa care voi face si o vizita la Kremlin, unde, cel mai probabil, voi avea o intilnire cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, si cu premierul Dmitri Medvedev”. Vizita Zenoviei Ilisei in Rusia este legata de schimburile culturale internationale, de activitatile in slujba pacii si omeniei, precum si de organizarea unui festival la Moscova, similar cu cel de la Onesti, TI AMO (Trofeul International Apollo Music Onesti). Ca ambasador de pace si ca vicepresedinte al Asociatiei Mondiale a Artistilor si Festivalurilor (WAFA), Zenovia Ilisei, care are cetatenie dubla, romana si italiana, a asigurat pentru festivalul TI AMO conexiunea cu lumea intreaga, ea coordonind activitatea de preselectie a concurentilor din strainatate, dar a adus la Onesti si multi sponsori, in special din Italia. Zenovia Ilisei a fost propusa si pentru Premiul Nobel pentru Pace, de catre oficialitatile din Pistoia, si, desi nu a cistigat renumitul premiul, isi continua actiunile in slujba pacii. An de an, Zenovia Ilisei acorda premii in cadrul festivalului TI AMO, pentru merite deosebite in organizarea manifestarii, pentru pace si pentru actiunile caritabile ale unor personalitatii din lumea muzicii, dar nu numai. Anul acesta, ea a acordat un premiu pentru primarul unui oras din Italia, pentru doi presedinti ai unor festivaluri italiene, pentru Catalina Leff, avocat in La Jolla – San Diego (California, SUA), care au fost prezenti la Onesti, precum si pentru alte personalitati cu merite deosebite. (George MARTIN)
Sursa: Ziarul de Bacau


Prin Festivalul International “Ti Amo”, Onestiul a devenit capitala muzicii internationale. In organizarea Primariei municipiului si Consiliului Local Onesti, a Asociatiei Nationale a Caselor de Cultura ale Sindicatelor si a Casei de Cultura a Sindicatelor, la Onesti s-a desfasurat cea de-a XVII –a editie a Festivalului International de Muzica Usoara pentru copii “Ti Amo”. Prof. Teodor Adobricai, presedintele acestui festival a mentionat la deschiderea manifestarii: ”Onestiul a devenit pentru o saptamâna capitala muzicii internationale. Sa fim mândri ca suntem in aceasta situatie, nu prea sunt multe orase in România si in Europa cu un prestigios festival, asa cum este «Ti Amo». Editia din acest an are concurenti din 15 tari (cu România), pentru prima data fiind si din India si Japonia, iar din SUA pentru a doua oara. Alaturi de noi sunt oameni cu suflet, care au sprijinit si sprijina festivalul”. A fost amintit faptul ca in aceste zile la Onesti au fost prezente trei delegatii din Italia, care au urmarit cu mult interes desfasurarea festivalului. Zenovia Ilisei, vicepresedinte al Festivalului “Ti Amo” si Ambasador de Pace, a marturisit in fata descatusarii talentelor artistice prezente ca “trebuie sa fim uniti si sa ne respectam. Sa avem grija de copiii nostri si sa-i ascultam, pentru ca ei ne indeamna sa fim oameni”. Dupa ce toti participantii in concursul muzical au primit insemnele festivalului, in fata juriului international, condus de Carmen Olaru, redactor sef programe TVR Iasi, pe scena au evoluat concurentii inscrisi in concurs. “Bagheta si tonul” deschiderii acestei manifestari au fost date de Ion Moise Banulescu, cel care a cucerit trofeul editiei de anul trecut a festivalului, el exprimându-si dorinta “sa câstige cel mai bun!”
O ieseanca, Daria Teodora Bahrin, in vârsta de 8 ani, a cucerit Trofeul Festivalului International de muzica usoara pentru copii “Ti Amo” interpretând melodia “Un bemol si un diez”, care il are compozitor pe Jolt Kerestely si textiera pe Viorela Filip. Dupa primirea trofeului, ea a declarat cu modestie: “Am fost la fel ca si ceilalti imterpreti, nu am fost senzationala”. Mentionam ca aceasta tânara speranta a muzicii usoare românesti, ce cânta de la vârsta de 3 ani, activeaza la Palatul Copiilor din Iasi, unde este indrumata de prof. Anca Petroaie. Succesul pe care l-a inregistrat la Onesti se alatura altor numeroase premii pe care Daria Teodora Bahrin le are in palmares, recent ea cucerind premiul II la Festivalul international de muzica de la San Remo (Italia).
„Talentul nu are decât o singura limba”
Un remarcabil succes pe scena acestui festival – cucerirea premiului I la categoria 9-11 ani, a obtinut interpreta onesteana Andrada Bratovianu. Ea a interpretat intr-un “buchet de armonii” melodia “Ale mele vise dragi” (compozitor si textier Gabriel Baruta) iar versurile “un inger ce imi soptea / ca viata intreaga voi cânta” ii apropie visul acestei certe sperante a muzicii usoare din Onesti de a deveni un nume cunoscut al vietii muzicale. La aceeasi categorie au mai evoluat Sevika Pagano (India) cu o melodie intr-un “crescendo” constant si Sara Irem Andreea Guzel (Turcia), ce a adus prin interpretare si vestimentatie fascinatia Orientului.
Mentionam ca pe scena au urcat si trupele de dans moden “Diamant” si “Felix“ de la Clubul Elevilor din Onesti (indrumate de prof. Mariana Osteanu) precum si formatia de dansuri populare «Stejarul din Borzesti» al Grupului Scolar Auto (coordonata de prof. Oana Ichim). Ca alte momente ale festivalului s-au evidentiat a fi mai mult decât sublime “evolutia galeriilor” pentru mai multi concurenti, atmosfera de spectacol de zile mari la recitalul Mirunei Codrutei Oprea (co-prezentator al manifestarii) – sala devenind un adevarat vulcan si mai mult decât orice, clipele in care s-au felicitat intre ei cei care au fost prezenti pe scena. S-a dovedit astfel ca “talentul nu are decât o singura limba”, dupa cum a remarcat prezentatorul consacrat al acestui festival Horia Gumeni (de la TVR Iasi), care a mai declarat ca “ceea ce s-a intâmplat in aceste zile aici la Onesti - a XVII-a editie a Festivalului international «Ti Amo» – a fost mai mult decât o sarbatoare!” La spectacole dar si la gala festivalului (ce au avut loc cu sali pline de spectatori), au fost prezenti primarul Onestiului, Emil Lemnaru, consilieri locali si numerosi invitati. Ion Moraru
Sursa: Onesti Expres


Trofeul festivalului TI AMO a fost cistigat de o fetita de 8 ani, din Iasi. Ca in fiecare an, premiile de la festivalul TI AMO, de la Onesti, au fost anuntate abia la ultimul spectacol din cadrul manifestarii, cel de la sfirsitul saptaminii trecute, desi juriul desemnase cistigatorii cu doua zile inainte. Pentru ca suspansul sa fie si mai mare, cistigatorul trofeului a fost anuntat ultimul, dupa ce s-au acordat toate celelalte premii. Anul acesta, marele premiu, trofeul festivalului TI AMO, a fost cucerit de Daria Teodora Bahrin (8 ani, Iasi), concurenta la categoria de virsta cea mai mica, 6 – 8 ani, la care au mai cistigat premii importante Maria Beatrice Florea (8 ani, Iasi, Premiul I), Anastasia Ivanov (6 ani, Bucuresti, Premiul II), Sara Nukina (7 ani, Japonia, Premiul III), Diana Elena Ursache (7 ani, Onesti, Mentiune) si Mara Pripon (8 ani, Bucuresti, Mentiune). La categoria 9 – 11 ani, cistigatori au fost Andrada Bratovianu (11 ani, Onesti, Premiul I), Andreea Isabela Pamparau (10 ani, Botosani, Premiul II), Mariam Mavrova (10 ani, Bulgaria, Premiul III), Andreea Miruna Pinzaru (10 ani, Bucuresti, Mentiune) si Mihaela Bianca Lixandru (10 ani, Bucuresti, Mentiune). Iar premiantii de la categoria 12 – 14 ani au fost Sarah Bonnici (13 ani, Malta, Premiul I), Klara Sofia Karrman (12 ani, Suedia, Premiul II), Alexandra Ioana Rucsanda (13 ani, Brasov, Premiul III), Kristina Leshkina (14 ani, Rusia, Mentiune) si Nicolae Eduard Hanuseac (12 ani, Suceava, Mentiune). S-au mai acordat Premiul de incurajare (Sebastian Petrea, 7 ani, Bucuresti), Premiul pentru cel mai tinar interpret (Maria Ginju, 6 ani, Bucuresti), Premiul de popularitate (Mateja Bokan, 9 ani, Serbia), Premiul pentru cea mai curata voce (Christiana Elisa Sora, 11 ani, Bucuresti), Premiul pentru prezenta scenica (Sara Irem Guzel, 11 ani, Turcia), Premiul pentru cel mai bun text (Alexandra Elena Mitu, 11 ani, Bucuresti), Premiul pentru cea mai buna voce feminina (Andreea Panaitescu, 12 ani, Piatra Neamt), Premiul pentru cea mai buna voce masculina (Emanuele Scellato, 13 ani, Italia), Premiul criticii (Francesca Spennato, 13 ani, Italia) si Premiul pentru cel mai bun aranjament muzical (Alis Maria Fainita, 13 ani, Moinesti). S-au acordat si premii pentru compozitori, precum si premii pentru pace sau pentru merite deosebite avute in organizarea festivalului, pentru activitatile desfasurate in slujba pacii si pentru actiunile caritabile din tara si din strainatate. Vom reveni cu detalii despre ultimele momente din cadrul editiei din acest an a festivalului international de la Onesti, TI AMO. (George MARTIN)
Sursa: Ziarul de Bacau


Ca lumea sa devina o poveste... Spre desfatarea unei lecturi placute - a volumului “La mia odissea”, semnat de onesteanca Emilia Frunza Bota – pornim de la câteva cuvinte rasfirate in primele pagini: ”Creeaza in cuvinte imagini vii, incarcate de lumini si umbre, regasite in atmosfera trecutului, bogate in trairi zbuciumate cu amestec de simtaminte in bucurii, tristeti, sperante, esecuri, reusite... O socheaza Iubirea, o surprinde Ura, intreaba Divinitatea, se intreaba pe sine – de ce? Este o carte cu multe Intrebari dar si Speranta, cu multa deschidere spre Adevarul vietii noastre, atât cel trecut cât si cel ce cu siguranta va veni”. In asteptarea plutirii “pe un frumos câmp cu slove” intâlnim si versurile autoarei: ”Ma simt ca o pasare / In zbor spre cer, / Cu stele ce pier / In zori de dimineti cu ceti. / Ma simt ca o ploaie / Curata si dantelata / De vara, spre seara, / Venita sa te – mbratiseze / Si sa danseze ametitor si-naltator”. Destinul autoarei acestei carti a fost purtat de multe valuri ce au amestecat razele de soare cu frigul intunericului, astfel ca intâlnirea cu fotografia mamei (ce a murit la nasterea sa, in urma cu 56 de ani), a fost un fapt ce a incurajat-o: ”Mi-am zis «deci existi, esti aici in casa cu mine! Am unde sa alerg ori de câte ori va fi nevoie!» Doar ca fotografia aceea era prea mica si nu ma putea strânge in brate... Era pentru prima data când noi doua ne gaseam una in fata celeilalte, fara nici un martor si atunci s-a declansat in mine o mare de intrebari, ca o avalansa pornita dintr-un vârf de munte inundat de o caldura inexplicabila. Inotam in ele, erau atât de multe ca aproape ma sufocau si, in timp ce desenul meu prindea contur, am inteles ca odata plecat in eternitate, din tine mai ramâne doar un gând frumos si curat ca o lacrima in sufletele celor dragi”. Cu o puternica traire autoarea recentei aparitii editoriale noteaza: ”Mama era de o frumusete simpla si curata ca un câmp de maci la o margine de sat, ca un izvor pornit de acasa cu limpezime de cristal”. Si prima calatorie cu trenul, a aratat in viata Emiliei Frunza Bota ca “se inchidea un capitol ca sa se deschida un altul, caci pâna la urma asta este viata, o succesiune de capitole, fiecare cu surprizele lui... Vedeam o multime de necunoscuti in jurul meu, care mai de care cufundati in propriile gânduri, cine stie de unde veneau si unde se duceau. Incercam sa descifrez dupa chipurile lor cine sunt si ce fac; intotdeauna mi-a placut sa ma joc cu fetele oamenilor. In fata mera statea o femeie, ar fi avut vreo 55 de ani, plina de riduri adânci si expresive. Mi-au cazut ochii pe mâinile acelea muncite, care probabil au imbratisat si au mângâiat, dincolo de o sumedenie de munci. M-am bucurat pe ascuns ca sunt departe de anii ei. Printre saci si papornite, de toate dimensiunile, pline cu bunatatile pamântului mi s-a oprit privirea asupra unui cos de nuiele in care era legata o gâsca. M-a cuprins o mila de neexplicat, biata pasare isi pierduse libertatea. M-am uitat si la omul acela si l-am vazut urât si schimonosit, pentru ca luase dreptul la viata unei creaturi care trebuia sa sfârseasca in vreun cuptor. Ce copil eram daca o imagine ca aceea reusise sa ma induioseze pâna la lacrimi sau poate sensibilitatea mea era cea care nu tolera astfel de situatii! Aveam sa-mi confirm pe parcursul vietii ca a fi sensibil inseamna de foarte multe ori a suferi”. Dupa absolvirea unui liceu de arta pe meleagurile pitestene, in orasul cu parcul Trivale, incadrata fiind la o fabrica de ceramica, ce nu s-a dovedit a fi ceea ce isi dorea, Emilia Frunza Bota a trebuit “sa isi strânga lucrusoarele”, intrebându-se: ”oare de câte ori in viata va trebui sa plec dintr-o parte in alta? Eram libera si puteam sa imi construiesc alte vise. Ce bine ca sperantele si visele nu sunt inghesuite prin vreun sertar ca sa iti fie teama ca le poti termina!”. Reintoarcerea de atunci la Onesti da prilej autoarei sa realizeze unul din cele mai frumoase tablouri descriptive ale cartii “La mia odissea”, unde a notat: ”Era o toamna superba, un amestec de culori ca daca ai fi pus pe cel mai celebru peisagist din perioada impresionismului s-o picteze, nu ar fi reusit sa transmita ceea ce natura reusea. Toamna isi revarsa belsugul in inima mea! Câta maretie! Cât de fericiti ar trebui sa fim ca ne putem strecura printre anotimpuri, cu toate splendorile lor! Si ce ne impiedica sa ne incarcam privirile si sufletele cu frumuseti care ne-ar lumina? Natura e atât de bogata si de grandioasa ca ne-ar putea cuprinde pe toti in spatiul ei, doar noi sa vrem. Iar noi ne risipim intre nimicuri, ne gasim vini ca sa ne alungam unii pe altii si sa facem loc raului in inimile noastre. Ma intrebam ce o fi dincolo de viata, poate perfectiunea la care visam e in cealalta lume, desi am avea si aici pe pamânt toate conditiile plecând de la realitatea ca ne nastem curati ca o lacrima! Dar de ce nu ramânem asa? De ce pe parcursul vietii ne murdarim, unii dintre noi ne inecam in mlastini si noroi ?! In mod sigur intervin multi factori, in primul rând aluatul din care suntem plamaditi, apoi mediul in care ne formam si cred ca foarte importanta ramâne dorinta si forta de a ne pastra intacti, doar ca de cele mai multe ori destinul ne pune in fata unor realitati care pot fi determinante, care ne pot infrânge sau ne pot inalta”.
O lansare cu deschidere spre frumos
La lansarea volumului Emiliei Frunza Bota “La mia odissea”, care a avut loc in fata a numerosi iubitori onesteni ai lecturii la Biblioteca Municipala “Radu Rosetti”, prof. Elena Serbu – directorul institutiei a mentionat: ”Din filele acestei carti razbate increderea in sine, fara de care nu ai puterea de a fi invingator. Versurile «presarate» in carte au o particularitate deosebita, poezia se «imbraca» succesiv in intrebari fara raspuns. Versurile sale ajung pe o culme a spiritualitatii si gasim similitudini cu poemele scrise de Lucian Blaga («La curtile dorului»). Emilia Frunza Bota ne vorbeste in scrierea sa de prezenta stramosilor, despre lumina raiului, despre iubire si frumos, trecut si viitor”. Prof. Elena Serbu, ce a marturisit ca nu ar fi vrut ca sa fie asa emotiva la aceasta lansare de carte, a mai declarat ca “volumul pare scris dintr-o rasuflare, asa cum se si citeste... Este un text plin de prospetime, o confesiune sincera si curata, prin care autoarea impartaseste experienta unei vieti deloc usoare, pline de dificultati convertite in tot atâtea provocari de a evolua, de a se dezvolta, de a patrunde misterul existentei umane”. Cuvintele Emiliei Frunza Bota la lansarea cartii sale au fost asemeni semintelor ce sunt aruncate in aceasta vreme in pamântul reavan pentru un rod bogat. Prin ele a fost impartasita adevarata chintesenta a vietii: ”Mai sunt câtiva cei care mai cred ca mai exista o forta ce ne ridica. Ne pierdem in nimicuri si traim o perioada in care suntem interesati de goliciune, de ceea ce altii au si noi nu avem. Eu cred ca noi oamenii, suntem niste mine de aur sau stropi de roua. Ca ne-am impiedicat, ne-am impotmolit si ne-am murdarit, cei mai multI am tinut sa pastram stafeta. La intrebarea «de ce nu am scris mai devreme aceasta carte?» pot raspunde ca trerbuie sa se acumuleze multe trairi si sa se aseze lucrurile. Sunt o persoana care am depasit tot ceea ce mi-a fost dat, in masura sa ma bucur de faptul ca pot sa inteleg tot felul de situatii. Ceea ce cer este sa va regasiti in intrebarile mele fara raspuns. Am adus lumini de culoare si multa lume m-a incurajat ca sa ajung la acest moment al lansarii cartii. Voi continua sa scriu viata si intâmplarile unui român in strainatate, unele situatii fiind traite de mine si pe care nici nu le-am gândit inainte de plecarea din România. In Italia nu am avut o viata stralucita. Consider ca daca credem in noi, avem puterea sa ne ridicam. Noua carte pe care o scriu se vrea o lectie pentru cei mai tineri ca noi si tinerii debusolati vor gasi mesajul ca orice este posibil”. Despre aceasta carte mai consemnam doua opinii: ”Cuvintele incarcate de semnificatie transmit atâta emotie si sensibilitate pe parcursul acestei calatorii interioare, in care te vei regasi si tu si te vei confrunta cu eterna dilema existentiala: revolta sau acceptarea destinului. M-am intâlnit cu durerea, tristetea, violenta si nefericirea dar si cu placerea, bucuria, blândetea si fericirea, cu urâtul, minciuna, fatarnicia dar si cu frumosul, adevarul, sinceritatea si dragostea. Am realizat ca binele poate exista chiar si când se intâmpla lucruri rele” (prof. Violeta Tipisca). Mihail Balaca, autor al unei frumoase carti aparute cu mai multi ani in urma (ce asteapta o noua aparitie editoriala), evidentiaza faptul ca noul volum este “mai inainte de toate o imortalizare prin scris a trairilor autoarei, tinute pâna acum sub cheia unei cuviincioase rabdari”.
Reintorcându-ne la rasfoirea paginilor cartii “La mia odissea”, gasim si rândurile Emiliei Frunza Bota despre Revolutia din 1989 - “daca aia a fost revolutie! Cine stie câti dintre noi asteptam ziua aceea, fericiti ca eram martori la un eveniment care devenea istorie. Intre tacanituri de pusti si chiote de bucurie, intre oameni zdrobiti si copiii care isi cautau mamele, am ratacit asa vreo saptamâna, pâna au venit altii care ne-au promis ca nu o sa ne mai calcam in picioare pe la cozi, ca nu o sa mai citim la lumina lumânarilor, ca o sa ne imbracam in blugi si o sa ne zbenguim ca mieii prin Europa. Cât de naivi am fost sa credem ca astfel de schimbari sociale se fac ca in gara, unde daca vrei sa schimbi trenul este foarte simplu, traversezi una sau mai multe cai ferate si pleci in alta directie!... Au venit minerii sa ne «arate» cum sa ne comportam in asemenea situatii si primii straini ca sa ne invete cum sa devenim capitalisti si am visat toti la o lume mai bogata, la vile cu piscine si la câini de rasa, de parca nu ne ajungeau vagabonzii din jurul nostru”. Puntea intre cele doua lumi, ce aevea o traversam cu fiecare fila intoarsa a acestei carti, arata - vorba Emiliei Frunza Bota, ca “niciodata nu poti sterge trecutul, ce face parte din viata ta... acolo sunt radacinile tale pornite din adâncul tau, sunt primele vise si sperante, primele iubiri... Acolo ai prins contur si ti-ai format caracterul, ca sa te pregatesti pentru ce va fi”. Ion Moraru
Sursa: Onesti Expres

Concursul de la TI AMO s-a incheiat, dar festivalul continua. Joi seara, la Onesti s-a desfasurat cea de-a doua parte a concursului propriu-zis din cadrul festivalului TI AMO, in care au evoluat interpreti la fel de valorosi ca si cu o seara inainte. O impresie puternica a lasat Sofia Klara Karrman (12 ani, din Suedia), cu o interpretare magnifica, care a reamintit multor spectatori adulti ca tocmai in Suedia a luat fiinta trupa Abba, una dintre cele mai bune formatii din toate timpurile. Interpreta suedeza are toate sansele sa cucereasca trofeul festivalului de la Onesti, dar lupta va fi strinsa, pentru ca excelente au fost si evolutiile unor artisti precum Andreea Miruna Pinzaru (10 ani, Bucuresti) si Elisa Christiana Sora (11 ani, Bucuresti), dar si Andrada Bratovianu (11 ani, Onesti), Emanuele Scellato (13 ani, Italia), Alexandra Ioana Rucsanda (13 ani, Brasov) si Kristina Leshkina (14 ani, Rusia). Foarte bine s-au prezentat si Daria Teodora Bahrin (8 ani, Iasi), Corina Braniscan (9 ani, Oradea) si Isabella Shiff (10 ani, SUA), precum si Anastasia Ivanov (6 ani, Bucuresti), Diana Elena Ursache (7 ani, Onesti) si Nicolae Eduard Hanuseac (12 ani, Suceava). In concurs au mai intrat copii din Spania, Japonia, Bucuresti, Cluj-Napoca, Turcia, India, Elvetia si Baia Mare. Recitaluri au sutinut clovnii de la trupa “O” din Basarabia, dansatoarele de la formatia Felix, a Clubului Copiilor Onesti, Stefania Bratovici (6 ani, Bucuresti) si Andreea Paval (14 ani, Bacau). In timpul concursului, Zenovia Ilisei, Ambasador de Pace si vicepresedinte al festivalului TI AMO, a inminat premii pentru pace si premii de excelenta pentru citeva personalitati din Macedonia, Bulgaria, Italia si SUA, pentru meritele avute la promovarea pacii si a sprijinului pentru cei saraci. Juriul festivalului, din care fac parte un macedonean, un turc, un bulgar, un maltez, un rus, un italian si 5 romani, si-a inceput deja activitatea, dar rezultatele se vor cunoaste abia simbata seara, dupa spectacolul de gala. Pina atunci, concurentii de la TI AMO vor mai sustine inca un spectacol, vineri seara, la Slanic Moldova.
D’ale festivalului
Un moment inedit la concursul de joi seara a avut loc atunci cind Sebastian Petrea, un concurent de 7 ani din Bucuresti, s-a oprit din cintat si a inceput sa plinga pe scena. El nu a mai vrut sa cinte, in ciuda aplauzelor spectatorilor si a insistentelor din partea prezentatorilor. Baietelul a fost lasat sa-si revina, in culise, dar el a fost din nou introdus pe scena, dupa ce au cintat toti concurentii de la categoria lui, 6 – 8 ani. Desi s-a lasat greu convins, el a inceput totusi sa cinte, dar Miruna Oprea, prezentatoarea din Onesti a festivalului, a stat linga el si l-a tinut de mina, pentru a-l incuraja. La fel a facut si publicul, care l-a aplaudat in permanenta, iar baietelul a putut sa duca melodia pina la capat, invingindu-si teama si emotiile. Inedit a fost si faptul ca ambele concurente din Onesti, Diana Ursache si Andrada Bratoveanu, au primit flori de la copii din public. Andrada a primit flori de la un baiat de virsta ei, care i-a pupat si mina, ca un veritabil cavaler. Interesante au fost si aprecierile interpretilor in legatura cu festivalul si cu dorintele lor muzicale. “TI AMO e ca o nota pe portativ, in gama Do major”, a apreciat Anastasia Ivanov (6 ani, Bucuresti). “Pentru mine, festivalul TI AMO inseamna prietenie”, a spus si Mihaela Bianca Lixandru (10 ani, Bucuresti). Iar onesteanca Andrada Bratovianu (11 ani) a marturisit ca “visul meu e sa fiu un nume cunoscut in arta muzicii”. (George MARTIN)
Sursa: Ziarul de Bacau


Concurenti valorosi, in primul spectacol de la TI AMO Onesti. Miercuri seara, la Casa de Cultura din Onesti a avut loc prima parte a concursului din cadrul festivalului TI AMO, in care au evoluat 22 de concurenti, din tara si din strainatate. O evolutie stralucita a avut Maria Beatrice Florea (8 ani, Iasi), dar si Magdalena Kochoska (13 ani, Macedonia), Andreea Isabela Pamparau (10 ani, Botosani) si Carina Pascar (12 ani, Ucraina). Foarte bine s-au prezentat si Maria Eleonora Filipoiu (8 ani, Slobozia), Elena Alexandra Mitu (11 ani, Bucuresti), Sarah Bonnici (13 ani, Malta) si Alice Maria Fainita (13 ani, Moinesti), precum si Mariam Mavrova (10 ani, Bulgaria). In concurs au mai intrat interpreti din Bucuresti, Bacau (Ioana Mateea Cosma, 6 ani), Iasi, Malta, Cimpulung Muscel, Italia, Constanta, Serbia si Piatra Neamt. Spectacolul a fost prezentat de Horia Gumeni (TVR Iasi) si Miruna Codruta Oprea (Onesti). Pe scena au urcat si profesorul Theodor Adobricai, presedinte al festivalului, si ambasadorul de pace Zenovia Ilisei (Pistoia, Italia), vicepresedinte al festivalului, care au urat bun venit concurentilor, invitatilor si spectatorilor. “Ca in fiecare an, Onestiul devine capitala internationala a muzicii, pentru o saptamina”, a spus Theodor Adobricai. “Trebuie sa fim uniti, sa ne respectam si sa avem grija de copiii nostri, pentru ca ei ne invata sa fim oameni”, a spus si Zenovia Ilisei. In sala s-au aflat si multi invitati din Italia, printre care si un primar de oras si citiva presedinti de festivaluri. In afara de concurenti, au evoluat, in recital, Ioan Moise Badulescu, cel care a cistigat trofeul TI AMO anul trecut, clovnii de la trupa “O” din Basarabia, trupa de dans Diamant, de la Clubul Copiilor din Onesti si Giordi, un cunoscut interpret din Malta. Ceilalti 23 de concurenti au fost programati pentru spectacolul de joi seara, cind pe scena festivalului vor urca interpreti din Spania, Japonia, Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Onesti (Diana Elena Ursache, 7 ani, si Andrada Bratovianu, 11 ani), Bulgaria, Turcia, India, Oradea, SUA, Elvetia, Italia, Suceava, Brasov, Baia Mare, Rusia si Suedia. Spectacolul de gala si premierea cistigatorilor vor avea loc simbata, dar concurentii de la TI AMO vor mai evolua si intr-un spectacol la Slanic Moldova, in ziua de vineri. (George MARTIN)
Sursa: Ziarul de Bacau


Festivalul International “Ti Amo” – 2012: Muzica a pus stapânire pe Onesti. Frumusetea florilor de mai aduce in municipiul de pe Trotus si frumoasele armonii ale cântecelor pentru copii, la Casa de Cultura a Sindicatelor fiind in desfasurare cea de-a XVII-a editie a Festivalului International “Ti Amo”. Organizat de Primaria si Consiliul Local Onesti si Asociatia Nationala a Caselor de Cultura a Sindicatelor din România, aceasta editie este una deosebita, având in vedere noutatile sale. Si ele incep de la concurentii care au trecut preselectia festivalului: pentru prima data la Onesti sunt concurenti care reprezinta Japonia si India, iar de pe alte meridiane sunt prezenti interpretti din Spania, Turcia, SUA, Italia, Elvetia, Suedia dar si din Bulgaria, Rusia, Malta, Ucraina si Serbia. Despre editia din acest an a Festivalului International de muzica usoara pentru copii “Ti Amo”, prof. Teodor Adobricai, presedintele festivalului, ne-a declarat: ”Suntem la editia a XVII-a a unuia dintre cele mai puternice festivaluri internationale muzicale. Este o atmosfera calduroasa, de prietenie cu concurenti din tari ale lumii, din Europa pâna in indepartata Japonie. Avem o echipa puternica de organizare, iar alaturi de noi este Zenovia Ilisei, Ambasador de Pace in Italia si vicepresedinte al festivalului, numerosi prieteni din tara si din strainatate. Trofeul International «Apollo Music Onesti» se va acorda concurentului care, prin evolutia sa, reuseste sa se evidentieze in mod cu totul deosebit”.
Concursul pentru cucerirea râvnitului trofeiu “Ti Amo” se desfasoara la trei categorii de vârsta (6-8, 9-11 si 12-14 ani), concurentii evoluând in doua seri de spectacol. La categoria 6-8 ani, bucura publicul onestean interpretii Maria Gânju (Bucuresti, cu o frumoasa melodie “Calutul”), Maria Eleonora Filipoiu (Slobozia, cu cântecul “Gasca fara nume”), Ioana Mateea Cosma (din Bacau, cu melodia “Magicianul”), Maria Beatrice Florea (Iasi, prezenta in concurs cu o melodie indragita de copii - “Arlechino”), bucuresteanca Mara Pripon (ea interpretând “Legenda sânzienelor”). Cu un slagar (“Durli–Durli–Da”), ce il are compozitor pe Stefan Banica Jr, este prezent ieseanul Sebastian Husman, iar Eliana Camilleri (Malta), aduce in prima auditie melodia “Innamorata”.
Parada slagarelor
Astazi, 17 mai, la aceeasi categorie vor urca pe scena Sebastian Petrea (Bucuresti, cu melodia “Vitezomanul”), Alexandra Iulia Sorlea (Cluj Napoca, cu melodia “Visez sa fiu vedeta”), Elena Diana Ursache (Onesti, interpreta a melodiei “Ce sa fac?”), Anastasia Ivanov (Bucuresti, cu melodia “Motanul meu”) si Teodora Daria Bahrin (din Iasi cu cântecul “Un bemol si un diez”). Pe scena Festivalului “Ti Amo”, unind “axa” Spania – Japonia, pe vor urca Nukina Sara (din “Tara Soarelui Rasare”) si Aranca Gonzales Aeanda (din tara legendarului “Don Quijote”). La categoria 9-11 ani evolueaza un numar de 17 concurenti, acestia fiind: Christina Vanessa Nazdravan (Bucuresti, cu melodia “Cu tine”), Andreea Isabela Pamparau (Botosani, cu melodia “Mai vreau inca povesti”), Lorena Maria Manu (Câmpulung Muscel, cu melodia “Mai stai”). Atmosfera de show al acestui festival este intregita si de prezentarea melodiilor “Un piccolo angelo” (de Gisella Borelli, Italia), “Sa dansam latino” (Maria Popescu, Constanta), “In lumea mea” (Elena Alexandra Mitu, Bucuresti), “Birth Home” (Mariam Mavrova – Bulgaria) si de un “cântec al regilor” (interpretat de Mateja Bokan – Serbia). La aceeasi categorie de vârsta mai incânta publicul spectator interpretii din Bucuresti, Mihaela Bianca Lixandru (cu melodia compozitorului Marius Teicu – “Hai cânta cu mine”), Andreea Miruna Pânzaru (cu melodia “Mai pot sa visez”) si Elisa Christiana Sora (cu melodia “Ingerul meu pazitor”) precum si Corina Braniscan (Oradea – “Prima zi”) si Andrada Bratovianu (Onesti – “Ale mele vise dragi”). Armoniile melodiilor internationale apartin interpretilor Isabella Shiff (SUA), Maria Bozhinova (Bulgaria), Sevika Pagano (India, cu o melodie in prima auditie) si Sara Irem Andreea Guzel (Turcia). O categorie de vârsta la care se poate cuceri Trofeul “Ti Amo” este cea de 12-14 ani. Aici evolueaza Denisa Paola lorena Sut (Baia Mare), Sarah Bonnici (Malta, prezent in concurs cu melodia in prima auditie “Vivra Ancora”), Elena Bianca Popescu (Câmpulung Muscel), Magdalena Koohoska (Macedonia), Carina Pascar (Ucraina), Francesca Spennato (Italia). Moinesteanca Alis Maria Fainita participa la “Ti Amo” cu melodia “Primul fior”, Nicolae Eduard Hanuseac (Suceava) cu melodia “Timpul”, Alexandra Ioana Rucsanda (Brasov) cu melodia “Te iubesc maicuta mea” si Andreea Panaitescu (din Piatra Neamt, cu o adaptare din repertoriul international). Interferentele muzicale europene sunt aduse pe scena prestigiosului festival international onestean de Ambra Moiano (Elvetia), Emanuele Scelato (Italia – cu cântecul <<Ci siamo noi>>, in prima auditie), Klara Sofia Karrman (Suedia) si Kristina Leshkina (Rusia). Judetul Bacau este reprezentat la aceasta editie de un numar de patru concurenti (Ioana Mateea Cosma din Bacau, Alis Maria Fainita din Moinesti, Elena Diana Ursache si Andrada Bratovianu din Onesti). Despre concurentele de pe Valea Trotusului putem spune ca ele sunt mândria profesoarei Irina Pashalov, care le-a pregatit in cadrul MY Music Art. Diana Ursache are in palmares premii le festivalurile “Ceata lui Pitigoi” – Galati, “Florile copilariei” – Bârlad, “Neghinita” – Bacau. Andrada Bratovianu este o solista in care cea care o pregateste isi pune toata increderea in calitatile ei vocale si interpretative dar si in dorinta sa de perfectionare. Solistele onestence ne pot face ca sa fim mândri, ele fiind pline de energie pozitiva si pot arata tot ceea ce stiu mai bine. Alis Maria Fainita din Moinesti, prin calitatile sale vocale are un viitor mai mult decât sigur in muzica usoara româneasca.
Din juriul Festivalului International de muzica usoara pentru copii “Ti Amo” (ce are ca presedinte pe Carmen Olaru, redactor de programe la TVR Iasi), fac parte Liviu Zamora (redactor Radio România), Monica Unel (soprana a operei din Venetia si Istanbul), Mariella Pace Asciak (realizator TV Malta), elena Shedrina (profesor de muzica, Moscova), Snezhana Polihronova (presedinte al Festivalului international Orfeo in Italia – Bulgaria). De asemenea, din juriu mai fac parte cântareata si profesoara de muzica din Cuba, Irina Arozarena (noutate absoluta pentru Festivalul “Ti Amo”) ,precum si Tony Aleksovski (muzician, directorul Festivalului “Tra La La” – Macedonia), Iulian Munteanu (compozitor, dirijor si profesor de muzica din Onesti) si cantaautorul onestean Luigi Hârjanu. Intre alte noutati ale editiei din acest an a Festivalului International “Ti Amo” mentionam frumoasa parada desfasurata pe strazile municipiului Onesti, cu o sumedenie de personaje de poveste, ce au fost acompaniate (in ciuda unei vremi potrivnice, cu dese rafale de ploaie), spre deliciul onestenilor de muzica de fanfara. Tot ca noutate se inscrie si vizita de vineri, 18 mai, in statiunea Slanic Moldova, unde participantii la acest festival vor sustine un spectacol artistic. Ion Moraru
Sursa: Onesti Expres


Start la festivalul TI AMO, de la Onesti. Saptamina aceasta, la Onesti, se va desfasura cea de-a 17-a editie a festivalului international pentru copii TI AMO (Trofeul International Apollo Music Onesti), la care vor evolua 45 de concurenti din 15 tari, Romania, Malta, Spania, Japonia, Serbia, Italia, Bulgaria, Turcia, India, SUA, Elvetia, Ucraina, Macedonia, Rusia si Suedia. “La celelalte editii, am avut 12, 13 sau 14 tari, dar acum avem 15 tari participante – ne-a spus profesorul Theodor Adobricai, presedinte al festivalului TI AMO si director al Casei de Cultura din Onesti. Sint si alte noutati anul acesta, mai ales in privinta paradei participantilor, care va fi diferita de anii trecuti”. Ieri in prima zi a festivalului, a fost organizata primirea si cazarea concurentilor si insotitorilor, iar astazi, in cea de-a doua zi, se vor inmina insemnele festivalului, va avea loc o intilnire prieteneasca la Consiliul local si se va organiza parada delegatiilor (18,00 – 19,30). Miercuri, de la orele 18,00, va fi prima zi de concurs si excursii pentru cei care vor urca pe scena in ziua urmatoare, iar joi, tot de la orele 18,00, va fi a doua zi de concurs, in timp ce pentru concurentii din prima zi de spectacol se vor organiza excursii (turul orasului si Manastirea Bogdana). Vineri, dupa concursul propriu-zis, vor avea loc vizite la Salina Tirgu Ocna si la Slanic Moldova, unde se va desfasura un spectacol, la care vor lua parte unii dintre concurentii de la TI AMO, simbata, de la 17,00, va avea loc spectacolul de gala si inminarea premiilor, iar duminica se va organiza plecarea delegatiilor din strainatate si din tara, insa delegatia Rusiei va mai sta la Onesti si luni si marti. Juriul festivalului va fi prezidat de Carmen Olaru, editor-sef la TVR Iasi, si va fi alcatuit din 6 straini si 5 romani. Festivalul va fi difuzat de TVR 3, Radio Romania si Radio Iasi. Manifestarea a fost organizata de Consiliul Local Onesti, Asociatia Nationala a Caselor de Cultura ale Sindicatelor din Romania si Casa de Cultura din Onesti, este coordonata de Theodor Adobricai (presedinte), Zenovia Ilisei (vicepresedinte) si Ioana Adobricai (vicepresedinte), iar printre sponsori se numara firmele Kaufland, Selgros, Pepsi, Banca Transilvania, Hotel Trotus, Super Star, Gordon, Baumax, Potpuriu, Ferma Avicola Serban, Axial Music, Lidl, Bilbor, Romtexim si Discoteca “Baby Star”, la care se adauga 10 sponsori din Italia (din Pistoia si Udine). (George MARTIN)
Sursa: Ziarul de Bacau


Festivalul international de muzica usoara „Ti Amo”, la editia a XVII-a. Dupa cum ne-a declarat prof. Teodor Adobricai, presedintele Festivalului International de Muzica Usoara pentru copii „Ti Amo”, care se va desfasura la Onesti la jumatatea lunii mai, „in urma preselectiei concurentilor români, care a avut loc in zilele de 6–7 aprilie, juriul a decis participarea in concurs a 27 de concurenti români (mai multi decât anul trecut). La categoria 6–8 ani vor evolua 11 concurenti, la 9–11 ani, 10 concurenti, iar la categoria 12–14 ani, 6 concurenti. Sunt concurenti din toate zonele geografice ale României. Din judetul nostru vor participa Ioana Mateea Cosma (din Bacau), Diana Ursache si Andrada Bratovianu (ambele din Onesti) si Alice Maria Fanita (din Moinesti). Surpriza frumoasa a fost ca aproape toti concurentii participanti la preselectie au avut piese muzicale cu voci foarte bune, fiind la un nivel destul de inalt. Juriul a avut o misiune foarte grea de a selecta pe cei mai buni dintre cei buni, oprindu-se la concurentii care au indeplinit toate criteriile cerute de Festivalul International «Ti Amo». Acest festival este sprijinit de Consiliul Local si Primaria municipiului Onesti, care au facut eforturi destul de mari pentru desfasurarea acestei manifestari ce se bucura de un prestigiu international deosebit. Alaturi de cei 27 de concurenti români pe scena festivalului vor evolua si 17 concurenti straini, din 14 tari participante. Speram ca si editia din acest an sa fie un succes al muzicii mondiale dar si un prilej de cunoastere a Onestiului si a României”. Ion Moraru
Sursa: Onesti Expres